De Werkgroep Hospitaleren in Roncesvalles organiseert al twintig jaar alles rondom het hospitaleren in Roncesvalles, een plaats in het noorden van Spanje, met een klooster en een prachtige pelgrimsherberg.
De werkgroep bestaat sinds 2002 en in 2003 heeft het bestuur van het Klooster in Roncesvalles – la Colegiata – de opvang van pelgrims grotendeels uit handen gegeven aan ons en gevraagd om als gastheer of gastvrouw op te treden. Tevens zijn wij het aanspreekpunt van la Colegiata.
Bij deze twintigjarige samenwerking heeft de werkgroep, samen met het Colegiata, in oktober 2022 stilgestaan tijdens een gezamenlijke lunch in Roncesvalles waarbij het Colegiata een plaquette heeft overhandigd die de goede samenwerking onderstreept.
Wij verzorgen zowel de planning van de herbergbezetting als de verplichte voorlichtings-/cursusdag voor nieuwe hospitalero’s die hier twee weken willen komen werken. En bovenal zorgen we dat hospitalero’s in een veilige omgeving hun werk kunnen doen.
Onze werkgroep bestaat uit zes personen en valt rechtstreeks onder het bestuur van het Nederlandse Genootschap van Sint Jacob. Naast het werk voor La Colegiata verzorgen we publicaties rondom het hospitaleren en introductie- en informatiebijeenkomsten.
Voor veel pelgrims is de 27 kilometer lange tocht van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Roncesvalles de eerste etappe van hun pelgrimstocht naar Santiago. Na hun tocht over de Pyreneeën is deze herberg de eerste plaats waar ze kunnen overnachten en verder worden geholpen op hun weg naar Santiago.
De pelgrimsherberg maakt deel uit van een kloostercomplex uit de twaalfde-dertiende eeuw met een gotische pelgrimskerk erbij. Aanvankelijk werden pelgrims ondergebracht in de oude gebouwen maar in de loop der jaren is het kloostercomplex uitgebreid met een aparte herberg en in 2011 is deze helemaal vernieuwd en aangepast aan de huidige eisen van de pelgrims.
Het dorp dat in het Spaans Roncesvalles, in het Baskisch Orreaga en in het Frans Roncevaux heet, is het eerste Spaanse dorp dat je tegenkomt als je vanuit Saint Jean-Pied-de-Port de Pyreneeën bent overgestoken. Het is vooral bekend van de Slag tussen de Basken en Karel de Grote in 778. Hier leverden ridder Roelant en zijn manschappen de strijd waarop het Roelantslied is gebaseerd.
Toentertijd stond hier al een klein kerkje. Door de toestroom van pelgrims – iets beneden de pas naar Roncesvalles (Roelandspas) – groeide dit uit tot een bedevaartsplaats op de route naar Santiago de Compostela.
De orde der augustijnen vestigde zich hier met een klooster en het kleine kerkje werd uitgebouwd tot een gotische pelgrimskerk. Als je hier rondwandelt, proef je de oudheid en besef je dat duizenden pelgrims je daar al voor zijn geweest. Bezoek het museum van het klooster en je bent meteen overtuigd van het historisch belang van Roncesvalles en de slag bij Ronceveaux.
Diedrick Jansen
Janine Verhaaf - Maaskant
An Pikker - Salari
Hans Perik
Bert de Stigter (aspirant planner)
Peter Stoks
Noortje Spekman - Waasdorp
Herman Velvis
Nu kunnen hospitaliers en gastheren en gastvrouwen (van de Huiskamer) van deze…
In 2024 hebben Nederlandse hospitaleros in Roncesvalles weer ruim 40.000 pelgrims blij…
In de albergue in Roncesvalles hebben het afgelopen jaar 124 hospitaleros meer…
Hospitaleren in Roncesvalles; ben je er ook bij in 2023? Al 20 jaar…
Lijkt het je leuk om twee weken als vrijwilliger in Roncesvalles te werken of wil je meer informatie over wat het inhoudt? Neem dan contact met ons op via dit contactformulier.
De werkgroep Hospitaleren Roncesvalles (WHR) neemt vervolgens contact met je op. Wil je samen met iemand anders hospitaleren die geen lid is van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob? Dan dient hij of zij ook lid van ons te worden.
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28 a
3512 BN Utrecht
KvK nummer: 40447304
BTW nummer: NL 8039.95.635.B01
IBAN: NL41INGB0005151146
IBAN: NL41INGB0005151146